مناطق جدید کشت محصول راهبردی چغندر قند از جمله خوزستان ۵۰ درصد یارانه دریافت میکنند و برای هر هکتار آن ۹۰ میلیون ریال تسهیلات ارزانقیمت از سوی بانک کشاورزی اعطا میشود.
مجری طرح چغندر قند کشور با اشاره به ایجاد مشوقهای جدید برای چغندرکاران کشور بیان کرد: دنبال افزایش قیمت چغندرقند نیستیم بلکه هدف افزایش تولید در سال جهش تولید است که با ارائه تسهیلات به بهره برداران محقق میشود.
پیمان حصادی ایجاد ظرفیتسازی و ساخت کارخانههای جدید قند در خوزستان با هدف کاهش هزینه حمل و نقل این محصول به استانهای دیگر، و سودآوری بهتر را از اهداف وزارت جهادکشاورزی برای توسعه کشت چغندرقند بیان کرد و افزود: مهمترین چالش این بخش انتقال این محصول به کارخانههای قند است.
وی ادامه داد: زمانی که چغندرقند در پنج هزار هکتار کشت میشود در موقع برداشت در هر سه دقیقه به یک کامیون نیاز بود و اکنون با وجود کشت در سطح ۱۵ هزار هکتار در خوزستان در هر یک دقیقه ۲ دستگاه کامیون لازم است که برای حل این مشکل باید در بدو کشت با شرکت های حمل و نقل قرارداد منعقد شود.
مجری طرح چغندرقند کشور با بیان اینکه توصیه تحقیقات، ملاک عمل در هر استان است، بیان کرد: ۱۵ رقم بذرچغندر قند پاییزه وجود دارد و استان خوزستان ظرفیت کشت همه این بذرها را دارد ضمن اینکه کارخانه های قند باید در هر منطقه به تنوع ارقام توجه لازم را داشته باشند.
امسال سطح زیرکشت چغندر پاییزه در کشور حدود ۱۷هزار هکتار است. درخوزستان امکان کشت ۳۰هزار هکتار وجود دارد ولی چون ظرفیت صنعتی در خوزستان محدود است متقاضی کشت این محصول محدود است. سال زراعی گذشته حدود ۸۰۰هزار تن چغندر قند در خوزستان تولید شد که تنها ۲۰۰هزار تن آن در کارخانه قند شوش جذب شد و بقیه محصول با هزینه بالا و به سختی، به کارخانههای قند سایر استانها حمل شد.
قرار است در سال زراعی جدید کشت چغدر قند از پنجم مهر تا دهم آبان در سطح ۱۵هزار هکتار از زمینهای شمال خوزستان شروع شود که در مقایسه با مدت مشابه پارسال حدود ۲ هزار هکتار افزایش خواهد یافت. همه سطح زیرکشت چغندرقند در خوزستان قراردادی است و کارخانههای قند طرف قرارداد تسهیلاتی در اختیار چغندرکاران قرار میدهند.
همزمانی برداشت چغندر قند که معمولا در اوایل اردیبهشت است با برداشت گندم و کلزا در خوزستان ، مشکلات زیادی برای انتقال چغندر قند خوزستان به سایر نقاط کشور ایجاد میکند. چغندر قند تولیدی خوزستان به کارخانههای قند کرمانشاه ، اصفهان ، چهارمحال و بختیاری ، همدان ، قزوین انتقال مییابد و کارخانه قند فسا در استان فارس نیز به آنها اضافه شده است.