صنعت مرغداری یکی از حساس ترین دوران های فعالیت خود را سپری می کند، شرایطی که سیاست های دوگانه می تواند پایه های قدمت 80 ساله آن را از بین ببرد، لذا باید برای بقا و دوام این صنعت متناسب با تغییر نرخ ارز برنامه ریزی کرد.
حسن زاده عضو هیات مدیره اتحادیه سراسری مرغداران و مدیرعامل اتحادیه مرغداران استان مازنداران، با بیان این مطلب گفت: با توجه به جدی بودن تغییر نرخ ارز 4200 تومانی در عرصه های مختلف اقتصادی و از جمله تامین نهاده ها در صنعت مرغداری، علاوه بر ارائه برنامه های جدید از سوی دولت و وزارت جهاد کشاورزی، خود تشکل ها نیز لازم است با رویکرد جدیدی وارد عرصه تولید شوند.
حسن زاده در توضیح این رویکرد جدید به موضوع همبستگی بیشتر میان حلقه های متعدد فرایند تولید اشاره می کند و می گوید: وقتی مسئلۀ دان ارزان قیمت با احتساب ارز 4200 تومانی منتفی شود، موضوع رقابت در تولید بهینه و افزایش بهره وری با استفاده از فن آوری های مدرن، تلاش برای کاهش قدر مطلق ضریب تولید و جلوگیری از ضایعات و تلفات در تمامی حلقه های تولید ضرورت می یابد.
حسن زاده می گوید: در شرایطی که تولید گوشت مرغ و تخم مرغ بر مبنای ارز آزاد صورت گیرد، نقش تشکل ها در اداره امور کلان صنعت مرغداری بیشتر و در عین حال مرغداران هر کدام برای ادامه حیات ناگزیر به تولید بیشتر با قیمت تمام شده کمتر در واحدهای خود می شوند.
از عضو هیات مدیره اتحادیه سراسری مرغداران سوال می کنم: آیا افزایش نرخ نهاده ها پس از حذف ارز 4200 تومانی موجب شوک در تولید نخواهد شد؟
می گوید: نه تنها در عرصه صنعت مرغداری، بلکه در سایر عرصه های اقتصادی و بازرگانی تکانه های شدیدی ایجاد خواهد شد، ولی چون عرصه تولید و بازرگانی شفاف و رقابتی می شود، در میان مدت با ایجاد تعادل اقتصادی در صنعت، زمینه برای بهره وری بیشتر از زیرساخت های ایجاد شده فراهم و صنعت از اقتصاد دستوری خارج می گردد، که البته باید صنعت را برای چنین شرایطی آماده کرد.
حسن زاده در ادامه بحث و گفتگوی خود با خبرنگار پایگاه خبری کشاورزی آینده جهان (کاج پرس) می گوید: یکی از مشکلات اساسی مرغداران حجم نقدینگی مورد نیاز خرید نهاده هاست. در این صورت، آنچه وظیفه دولت را برجسته و تعیین کننده خواهد کرد تامین نقدینگی برای مرغداران است زیرا با احتساب نرخ آزاد، بدون شک قیمت نهاده ها چند برابر خواهد شد و تامین چنین نقدینگی از طریق بانک ها و صندوق حمایت بخش کشاورزی در چارچوب سیاست دولت مهم ترین تصمیمی است که باید اتخاذ شود.
حسن زاده اضافه می کند: در حال حاضر هم بخش عمده ای از نیاز مرغداران به نهاده ها (به جز ذرت و کنجاله سویا) با قیمت آزاد تهیه می شود و مرغداران در مضیقه هستند، ولی اگر عرضه نهاده ها به طور کامل آزاد شود، صنعت وارد مرحله ای از شفافیت می شود و عرصه رقابت از دست یابی به دان ارزان دولتی به رقابت در تولید کیفی تغییر می کند.
از عضو موثر هیات مدیره اتحادیه سراسری سوال می کنم: با توجه به افزایش قیمت گوشت مرغ و تخم مرغ و پایین بودن قدرت خرید مردم َآیا فکر نمی کنید مصرف کاهش یابد و تولید با مازاد عرضه مواجه و مرغداران ناگزیر شوند زیر قیمت تمام شده کالاهای خود را به بازار عرصه کنند؟
در پاسخ می گوید: اتفاقا یکی از چالش ها همین کاهش قدرت خرید مردم و کم مصرفی است که دولت باید برای ترمیم مصرف به ویژه میان 7 دهک پایین جامعه الزاما کارت های دیجیتالی خرید یارانه ای این دو کالای اساسی را تامین و در عین حال برای جلوگیری از رکود صنعت، تسهیلات صادراتی و کاهش هزینه های تعرفه ای قائل شود و با ایجاد تسهیلاتی منجمله خدمات بیمه ای خسارت و قیمت به کمک تولید و بازرگانی گوشت مرغ و تخم مرغ بیاید.
حسن زاده تاکید می کند: رویکرد واردات این دو کالا با ارز ارزان قیمت دولتی به هر شکل و طریق برای صنعت ویران کننده خواهد بود، زیرا چنین اقدامی که تولیدکنندگان داخل با ارز آزاد تولید کنند ولی واردات با ارز ارزان دولتی (4200 تومانی) انجام شود، یعنی حمایت از تولیدکنندگان خارجی برای نابودی سرمایه گذاری ملی و پایه های کهنسال صنعت مرغداری کشور.
حسن زاده در رابطه با آمادگی صنعت مرغداری در شرایط حذف ارز ارزان دولتی می گوید: صنعت سه مرحله تغییر نرخ ارز را تجربه کرده و موفق هم بوده تا جایی که می توان گفت باعث جهش تولید نیز شده، صنعت مرغداری امروز دارای یک جایگاه اقتصادی و اشتغالزایی و سرمایه پراکنده است، بدون شک باید همبستگی میان حلقه های زنجیره تولید افزایش یابد و از سرمایه های موجود در هر کدام از این حلقه ها استفاده بهینه کرد، یعنی این موضوع اهمیت بیشتری خواهد یافت که هر حلقه، بقاء و دوام خود را در ادامه حیات حلقه بعدی بداند و با واگذاری مدیریت تولید به تشکل ها از ایجاد آسیب به آنها جلوگیری نماید.
عضو هیات مدیره اتحادیه سراسری مرغداران و مدیرعامل اتحادیه مرغداران استان مازندران می گوید: در تکانه شدید تغییر نرخ ارز باید به واحدهای کوچکتر که قدرت نقدینگی کمتری دارند توجه بیشتری کرد و حتما تشکل ها به ویژه اتحادیه سراسری برنامه ای برای بقا و ادامه حیات آنها تدارک ببینند وگرنه از چرخه تولید خارج و در نتنیجه به حجم تولید کشور آسیب جدی وارد می شود.
حسن زاده در جمع بندی نهایی گفت: لازم است که اتحادیه سراسری و در پی آن اتحادیه های استانی و تعاونی های شهرستانی، در جلساتی که ترتیب می دهند خود را برای تغییر وضعیت نرخ ارز آماده کنند.
در جمع بندی نهایی، یکی بحث تامین نقدینگی واحدهای تولیدی با نرخ مناسب از سوی بانک ها، دوم؛ کمک دولت به قدرت خرید دهک های پایین و سوم؛ تامین اعتبار خرید و ذخیره سازی گوشت مرغ منجمله تسریع صدور مجوزهای صادراتی در صورت مازاد تولید و بحران بازرگانی در داخل، سه شاخص عمده ای خواهند بود که باید در برنامه های کلان دولت لحاظ شود. همانطور که گفتم تشکل ها نیز خود را برای این رویارویی بااین چالش ها مهیا سازند.
وی در پایان یادآور شد: نکته حائز اهمیت این که اگر دولت به هر دلیل و در چارچوب سیاست های تنظیم بازار، در شرایط کمبود دو کالای اساسی گوشت مرغ و تخم مرغ ناگزیر به واردات شد، باید این واردات با نرخ ارز آزاد باشد.